22-08-2013

struikheide bij reuma, acné..........




Struikheide (Erica vulgaris), kom je niet in alle kruidenboeken tegen. Soms kun je het vinden onder haar andere Latijnse naam nl. Calluna vulgaris, waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord kalluno wat zoiets betekent als "schoonvegen". Dit in verband met het vroegere gebruik van struikheide als bezem. Eén van de Nederlandse namen voor struikheide is trouwens ook bezemkruid.
Van struikheide worden meestal alleen de verse bloeiende toppen gebruikt want door drogen gaan veel waardevolle stoffen verloren. Wil je dus gebruik maken van deze plant dan is dat in augustus/september, nu dus! Ook even goed opletten dat je niet het, ook nu nog bloeiende, dopheide plukt (tenzij je een bloesemremedie wilt maken).

dopheide

Waar kun je de struikheide voor gebruiken?

Tegen acné en huidschilfering kun je struikheide-olie maken. Doe daarvoor ongeveer 100 gram verse bloemen in een potje en giet er 0.5 liter olijfolie over. Dit laat je minstens 1 week op een warme plaats staan waarbij je ervoor zorgt dat alle plantendelen geheel onderstaan. Daarna kun je de olie zeven en als smeermiddel gebruiken zo vaak als je prettig vindt. Ook zou dit bij reumatische pijnen verlichting kunnen geven.



Je kunt een spierversterkend bad nemen met een afkooksel van de hele plant.  Laat daarvoor een flinke handvol kruid zo'n 10 minuutjes koken en giet dan de gezeefde "thee" bij het badwater. Ook voor reumapatiënten kan zo'n bad erg plezierig zijn. Vroeger kregen kleine kinderen met groei problemen ook wel eens een scheutje heide-afkooksel door het badwater.

Heide thee behoord ook tot de mogelijkheden. Daarvoor kook je 1.5 gram van het kruid ongeveer 5 minuten in 100 - 150 ml water. Van deze smakelijke en iets bittere thee (evt. zoeten) mag je drie kopjes per dag. Het zou, door de (zwakke) kalmerende eigenschappen kunnen helpen bij slapeloosheid.



Ook zou je deze thee kunnen drinken bij een blaasontsteking, al zijn daar de "deskundigen" het nog niet met elkaar over eens.Volgens sommigen is de (diuretische en antiseptische) werking hiervoor te zwak,
(Trouwens, die iets bittere smaak van (dop)heide kan ook worden gebruikt bij het bierbrouwen, zie daarvoor hier.)



Nog even dit:
Bedenk wel, voordat je heide "in het wild" gaat plukken, dat dit niet overal is toegestaan!

11 opmerkingen:

  1. op de grote stille heide.... dat zoek je er niet achter he dat er zoveel mee kan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat wist ik helemaal niet! En zo'n mooi plantje ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hmm das leuk om te weten, misschien geeft het ook wat verlichting bij de fybromyalgie. Ik ga het eens uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om te weten wat is er toch veel te beleven in de natuur

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook leuk om te zien dat je hetzelfde kruidenboek van Reader's Digest als naslagwerk gebruikt als ik ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb de olie gemaakt en nu maar uitproberen of het helpt bij huidschilvering op mijn benen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, daar ben ik ook wel nieuwgierig naar. Zou je het kunnen laten weten?

      Verwijderen
  7. hoe zie jehet verschil tussen struikheide en dopheide?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onderscheid met de Dopheide is te maken door te letten op de bladen: die zijn tegenoverstaand bij de struikheide en staan in kransen bij de dopheide. Ook een groot verschil tussen struikheide en dopheide is dat struikheide van zeer droge grond houdt en dopheide juist van een ondergrond met veel nattigheid.
      Ook de bloemen zijn anders, even in een goede flora zoeken naar duidelijke afbeeldingen, dan zou het wel moeten lukken.
      (En heb je per abuis toch de verkeerde dan is dat niet zo'n grote ramp hoor)

      Verwijderen
  8. Dat wist ik niet over die bloem. Zeker ga ik het eens proberen, want proberen kan nooit kwaad. Ik gebruik nu ook al hulpmiddelen om de dagelijkse taakjes wat makkelijker te maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips